Home Hoofdgerechten Quiches en ovenschotels gratin van aardappel, appel en salie

gratin van aardappel, appel en salie

door  Janny Akkerman

ingrediënten

 

aardappelen, in dunne plakjes gesneden (vastkokers) ongeveer 1,5 kg

1 ui, fijngehakt

de blaadjes van 4 takjes salie (of anders salie uit een potje)

1 eetl boter

4 appels (granny smith), geschild en in dunne plakken gesneden

250 ml room

1 ei

versgeraspte nootmuskaat (naar behoefte)

zeezout en versgemalen zwarte peper

bereiding

laat de aardappelen 5 minuten koken, daarna afgieten en even laten afkoelen

leg eerst een laag aardappelen in een ingevette schotel(ongeveer 1,5 liter)

en dan een laag gehakte uien.

voeg enkele blaadjes salie (of de saliepoeder)en peper en zout toe

herhaal en eindig met een laagje aardappelen

smelt de boter in een braadpan, doe de appels erin en wentel ze in de boter

schik de appels op de aardappelen

klop de room op met het ei tot een glad mengsel, voeg de nootmuskaat

peper en zout toe en giet over de appels

bak ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden

wil je een goudbruin korstje dan op het laatst even onder de grill of gebruik een keukenbrander

 

deze schotel smaakt lekker bij bv varkensvlees of een worstje

Reageer

mentale dieet plan